11 June, 2012

Udang Barong Rebus

Bahan :
  • Garam atau ganggang laut secukupnya
  • 4 ekor udang barong/lobster @ 450 gr
  • Beberapa irisan jeruk lemon
  • Beberapa tangkai peterseli
  • 250 gr mentega dilelehkan

Cara Membuat :
  1. Isi panci dengan air dan garam atau sepotong ganggang laut. Didihkan setelah itu matikan.
  2. Masukkan udang dalam panci. Didihkan lagi dengan api kecil selama 15 menit hingga lobster menjadi merah warnanya.
  3. Angkat lobster dan tiriskan. Taruh diatas piring dan hias dengan irisan jeruk lemon dan peterseli.
  4. Sajikan dengan mentega leleh untuk celupan.


Tip :
Cara mengeluarkan daging udang : lepas capitan dengan cara memutar, lalu pukul dengan palu atau alat khusus. Pisahkan badan dan ekornya dengan menarik udang ke belakang. Putuskan ekornya dan keluarkan daging di bagian ekor dengan garpu. Pisahkan punggung dari badannya dan buang kantung perut dan parunya. Ambil hatinya, bila suka. Hati udang berwarna kekuningan. buka badan udang keluarkan dagingnya.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...